ПГМТ "Владимир Комаров" изпрати тържествено абитуриентите си и закри учебната 2019-2020 г.

30 Юни 2020

Уважаеми родители, учители, служители, скъпи ученици!

   Днес завършваме един изключителен период от историята на Професионална гимназия по механотехника „Владимир Комаров“, гр. Силистра. Днес е последният ден от продължилото 105 дни електронно обучение от разстояние- най- голямото предизвикателство, което се е появявало в българското образование и което храбро бе прието от учители, ученици и родители.
  Световната пандемия, причинена от COVID- 19, не успя да пречупи духа на просветителството, а напротив- както никога досега мобилизира целия потенциал от енергия на учители, ученици и родители за работа при форсмажорни обстоятелства!
  Електронната платформа „ШКОЛО“ и “GOOGLE MEET” станаха за нас второ училище. Там всички се обучаваха заедно и заедно постигаха своите успехи. Учителите работиха денонощно, като създадоха и внедриха в електронната платформа за обучение 3480 учебни материала- електронни уроци, видео- уроци,  презентации, упражнения, тестове, практически задания, проекти. Над 50 % от всички учебни часове за ново учебно съдържание и упражнения бяха проведени онлайн в „GOOGLE MEET“. Проведени бяха множество психологически консултации, за да могат всички успешно да завършат тази учебна година и да продължат напред- някои към следващия клас в нашата гимназия, а други към университетите в България и чужбина. Редица бяха състезанията, конкурсите, олимпиадите, в които се включиха и заеха призови места наши ученици: национален ученически конкурс „Млад иноватор“, национално състезание „Мога и зная как“, национално състезание „Най- добър автомонтьор и водач на МПС“; Областен кръг на олимпиадата по астрономия, проект „Технозелено“, Олимпиада по информационни технологии.Най- разнообразни клубове по занимания по интереси: „Млад електротехник“, „Електрончик“, ”Интернет мрежи и операционни системи“, “Турист изследовател“, „Млад огнеборец“, „Дигитално- физически билдинг“, „Футбол и Волейбол“. Проект „Подкрепа за успех“ с клуб „Автомонтьор“, клуб „3D поглед в бъдещето“ и „Моторен клуб“; проект „Образование за утрешния ден“ с клуб „Информатиката и ние“ и клуб „Информатика за нас“.
   Бяха осъществени и училищни класации: „Бъди в час“за 1- ви срок  и „Бъди онлайн“ за 2- ри срок.
   Мили момичета и момчета от 12 клас, особено се гордеем с Вас! Вие сте символа на променящия се свят! Вие имате уникална съдба- надмогнахте инцидента в Болоня, Италия; станахте Национални шампиони на България и Европейски шампиони в Полша; продължихте в борбата за нови завоевания в областта на автотранспортната техника и на това основание вече някои от Вас са студенти в Русенски университет; завършихте успешно втора гимназиална степен в условия на пандемия и победихте! Днес е последният учебен ден за Вас. От утре Вие не сте наши ученици. Вие сте нещо повече- Вие сте нашето мечтано бъдеще, нашите  приятели и колеги, които ние с радост ще посрещаме отново и отново. И когато в живота стане трудно, не се колебайте да се върнете откъдето тръгнахте, за да почерпите сили за следващия ход. Помнете, че винаги ще си останете НАШИТЕ МОМЧЕТА, които не водят битки, а побеждават- винаги и навсякъде!
   Днес – в дни на изпитание – ние сме по-добри и по-единни. Електронното обучение на учениците беше част от живота на цялата общественост на Силистра. Във всяка наша стъпка ние получавахме подкрепа от Община Силистра, Общински съвет, РУО-Силистра, Обществен съвет и от нашите бизнес- партньори „БГ- Контакт“, „Информационно обслужване“, „Силома“ АД и ЗММ „Стомана“ ОАД, за което благодарим и се надяваме на бъдещи ползотворни отношения в името на младите хора на Силистра.
   Уважаеми родители, повече от три месеца се провежда електронно обучение от разстояние. Ние, учителите и ръководството на ПГМТ „Владимир Комаров“, гр. Силистра, Ви благодарим за Вашата отзивчивост и търпение, за оказаната помощ и за споделената отговорност. Във Ваше лице срещаме сподвижници, с които пътят изглежда по-лесен. Високо оценяваме ролята Ви на всеотдайни, загрижени родители с ясно заявена и твърдо отстоявана гражданска позиция.
    Скъпи родители, живеем в нездраво време, ежечасно възникват проблеми, трудности се появяват, но когато сме заедно, те по-лесно се преодоляват. Ние имаме желанието, а и волята да помогнем. Продължавайте да споделяте трудностите, с които вашите деца и вие се сблъсквате. Независимо от множеството  перипетии, ние се стараем да помогнем и винаги ще го правим, защото такава е нашата мисия и защото вярваме във Вашите деца- Нашите ученици и доброто на България!
    На добър час, Абитуриенти! Светът Ви очаква! Покажете му на какво сте способни!
    Радвайте се на слънцето, свободата и приятелството, скъпи ученици! И на 15 септември отново поемете пътя на знанието, който за Вас неминуему води в Професионална гимназия по механотехника „Владимир Комаров“, гр. Силистра.

На всички пожелавам весело и щастливо лято в добро здраве!

Татяна Кинджакова,
Директор на ПГМТ „Владимир Комаров“, гр. Силистра