Думи на Директора на Професионална гимназия по механотехника „Владимир Комаров“, гр. Силистра по повод началото на новата 2023/2024 учебна година

15 Септември 2023
Думи на Директора на Професионална гимназия по механотехника „Владимир Комаров“, гр. Силистра по повод началото на новата 2023/2024 учебна година
   Скъпи ученици, уважаеми учители, служители, родители, гости, за мен е чест да открия новата 2023/2024 учебна година! Добре дошли в двора на ПГМТ „Владимир Комаров“, гр. Силистра!
   Всяко лято е прекрасно! Всички се радват на лятото! Най- щастливи са морето и младите хора! Тъжно е само училището. В зелената си красота то опустяло мълчи. И ето, че Вашето присъствие отново дари живот на този училищен двор! Класните стаи, учебните кабинети, лаборатории и работилници вече очакват да ги изпълните с присъствие и да поставите началото на 61-та година от създаването на нашето училище. Навярно по-големите ученици вече са разбрали, че смисъла на училището са неговите ученици. Всъщност учениците, учителите, служителите са тези, които правят името на Професионална гимназия по механотехника „Владимир Комаров“, гр. Силистра. И, ако това училище е просъществувало през всичките изминали 60 години, то е защото всички присъстващи - ученици, учители, служители, ги е имало. Защото училището е проявявало гъвкавост. Защото предлаганите специалности и професии са отговаряли на търсенето на пазара на труда и защото нашите ученици са имали постижения, които сами говорят за училището и за процесите на усъвършенстване, които текат в него.
    Доказателство за това е и недвусмисленият успех на Тиодор Скорчелиев от 12.а клас, който в края на изминалата учебна година, на 25 юни, 2023г., спечели специалната награда на журито, връчена му за най-добро представяне при подготвената от Schaeffler задача и четвърто място в Унгария, по време на международното състезание “Young car mechanic”. Поздравления!
   Поздравления и за Теодор Петров от 11.а клас, който упорито работи през лятото по своето проектно предложение за декоративно езеро във връзка с обявения конкурс в края на учебната година. Предложението на ученика спечели право за пълно реализиране в двора на нашата гимназия.
   Училището се гордее с Вас, момчета! Вашите имена ще бъдат вписани в летописната книга на гимназията, което завинаги Ви свързва с историята на ПГМТ „Владимир Комаров“, гр. Силистра.
   С пожелание за нови постижения, училището връчва на всеки един от Вас грамота и парична награда от 200 лв.
    Скъпи 8-класници, добре дошли в нашата гимназия! Радваме се, че сте избрали нашето училище за предстоящото си обучение. Радваме се, че сте избрали професии, които са търсени на пазара на труда и предполагат пълна професионална реализация. Но за да постигнете мечтите си, ще трябва да се потрудите и да заслужите да бъдете ученици в това училище. Нека това не Ви плаши, а напротив, да провокира Вашето желание за труд и постоянство. Да се трудиш означава да вложиш цялата си енергия в преодоляване на трудностите при усвояване на знанията. Да проявяваш постоянство в усилията, означава да изграждаш умения, които, вярвайте, ще се превърнат в компетенции, гарантиращи Ви успех в живота. Слушайте внимателно напътствията на Вашите учители! Не се страхувайте от грешките! Бройте не неуспехите, а успехите си! Бройте не оценките, а придобитите умения! Бройте не учебните дни, а сърцата, с които се срещате и живеете!
   Уважаеми родители, направили сме всичко възможно, за да има нормален учебен процес. Обновили сме материално- техническата база. Отворили сме вратите си за всички желаещи да се учат. Подсигурили сме висококвалифицирани учители, които да подкрепят децата Ви в нелекия път на учене. И Вие подкрепете децата си! Заедно можем повече!
На добър час!
ТАТЯНА КИНДЖАКОВА
Директор на ПГМТ „Владимир Комаров“, гр. Силистра