ДУМИ НА ДИРЕКТОРА НА ПГМТ „ВЛАДИМИР КОМАРОВ“, ГР. СИЛИСТРА ПО ПОВОД ОТКРИВАНЕ НА УЧЕБНАТА 2022/2023 ГОДИНА

15 Септември 2022
Скъпи ученици, уважаеми учители, родители, гости, добре дошли на нашето тържество по случай началото на новата 2022/2023 учебна година!
   Благодарим Ви за присъствието! Благодарим и на тези, които искаха да бъдат тук, но служебните ангажименти не им позволиха. Независимо от това, че не всички са тук, ние знаем, че всички свързани, са по един или друг начин с нас. Важно е всеки от нас да е отговорен спрямо себе си и другите, да върши нещата днес по най-добрия начин , на който е способен. Важно е да гледаме в една посока и да вършим само полезните за нашето бъдеще неща. Те не винаги са лесни. Избирайте ги, въпреки това! 
   Не избирайте лесните неща! Това, което не сте научили в прогимназиалното училище, научете го тук, в Професионална гимназия по механотехника „Владимир Комаров“, гр. Силистра. Ако Ви липсват умения, създайте ги заедно с Вашите учители. В случай, че имате умения, но искате да сте още по-добри в това, което вършите, усъвършенствайте ги! Човек знае и умее много неща, но в края на пътя си. Вие, скъпи ученици, сте в началото на пътя. Затова имайте търпение и постоянство! Залягайте над уроците и упражненията! Постоянството е велико нещо! То е като капката вода - малка и мека, но капейки постоянно, тя пробива твърдия камък. Не избирайте лесните пътища, момчета! Изграждайки професионалисти в себе си, не забравяйте да се концентрирате върху учебни дисциплини, които са трамплина към успешното Ви представяне на ДЗИ - БЕЛ и Математика. Българският език и литература ще Ви доведе до словото, което ще Ви разкрие необятни тайни и ще Ви социализира. Точно тази учебна дисциплина ще Ви научи да общувате, да споделяте и ще Ви разкрие смисъла на думата „екипност“. Учете математика, защото точно тя е науката, с която по най- точния начин можем да обясним света около нас и защото точно тя е в основата на инженерното познание и законите на механиката, електрониката и информатиката! Изучавайте специалните предмети по компютърна техника и технологии, по Автомобилна мехатроника и Автотранспортна техника, защото те ще запалят онази малка искра у Вас, която ще Ви поведе през лабиринтите на дигиталните траектории, през механизмите на задвижване и скорост в автомобилите. Не забравяйте природните науки - те ще Ви научат да цените живота! Уважавайте обществените науки - те ще Ви научат на справедливост! Спортувайте, защото само така ще се чувствате живи! И ако искате да сте част от света, учете чужди езици!
   Избирайте трудните неща! И когато разберете, че те са станали леки за Вас, то тогава ги дайте на тези, за които са все още трудни. Помогнете им, но и сами ги оставяйте да се справят. А Вие отново изберете трудните неща! Така ще се научите да преодолявате трудностите не със сила, а с търпение. 
    На това търпение, уважаеми родители, ще трябва да ги научим заедно- Вие и ние! Ако ни подкрепяте в моментите, когато Ви търсим и с търпение и постоянство помагаме на Вашите деца - Нашите ученици, да се справят с неминуемите в живота трудности, то ние ще успеем и ще осъществим подкрепящата роля, както на училището, така и на семейството. Какъв ще е резултатът, ние не можем да кажем сега, но ще е кощунство, ако не опитаме. Ако не постигнем 100 % успех, то поне ще покажем на учениците силата да работим в екип и заедно да  преодоляваме трудностите в тяхно име. Затова- търсете ни, уважаеми родители! Това е най- сигурната защита за Вашите деца - Нашите ученици!
  Скъпи ученици, получили подкрепата на своите родители и учители, които неуморно и неусетно влагат себе си у Вас,  никога не спирайте и никога не се забравяйте в самодоволство! Напротив - вървете напред! Там, по пътя,  винаги можеш да намериш нещо, което не си търсил, но случайно или не случайно, си намерил. Понякога то не изглежда толкова добро, като например строгостта на взискателния учител. Но в последствие то може да се окаже най- голямото добро, което е могло да ти се случи.  Не се сърдете на Вашите учители. Те са професионалисти и знаят кои са полезните за Вас неща.
   Когато нещата се объркат /отсъстваш, защото си болен, имаш проблем/,  не ги дообърквай, а тръгни и ела в училище- тук, където е твоето място, където са твоите приятели и твоите учители. Нито един от тях не е случаен! Точно те са хората, от които ще научиш това, което ти е необходимо да знаеш и умееш. И, ако желанията ти са разумни, то мечтите ти ще се реализират, колкото и труден да изглежда пътят!
    В живота не всичко се подчинява на земната логика. Помнете, че колкото повече харесваш нещо, толкова по- вредно е за теб! Не се поддавайте на сладникавия аромат на металните кутийки с емблематичен надпис „HELL”, а помислете какво означава този надпис и нека всеки сам за себе си да вземе това решение, което ще е полезно за него. Не се поддавайте на „верните“ приятели, които Ви предлагат лесно и бързо забогатяване! Маратонките, които носите, не е необходимо да бъдат от 500 или 1000 лв., за да заявите колко стойностни сте! Вие сами по себе си сте стойностни! Какво по- ценно нещо от живота, чиито творения сте Вие!
    Прекрасни осмокласници, 
Добре дошли в нашето училище! Живейте и учете така, че когато след 5 години напускате тази гимназия, не пред нас, учителите, а пред себе си да кажете: „Да, това училище е моят път! Тук аз бях себе си и намерих себе си!“
    Осмокласници драги 
    и Вие наши знайни, пораснали смелчаги,
    Живи бъдете и дните творете!
    Шейсетата годишнина подгответе!
    С духа си младежки, Света заредете!