Пътешествие във времето

                                                                                          
 
Пътешествие във времето
На 24.06.2023 г. осъществихме  заключителната  дейност по Национална програма „Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда“, Модул 3 – „Културните институции като образователна среда“,  като  посетихме Културно-историческия комплекс „Дворецът на кирилицата“ в гр. Плиска и Историческия парк в с. Неофит Рилски, гр. Варна.
В първата българска столица  видяхме внушителните изображения  на кирилските букви и тълкувахме богатата им символика, свързана с красотата и хармонията на човешкия и природния свят. Разходката ни продължи в залите „Създаване на азбуката“, „Българска слава“ и по Алеята на писателите, където  презентирахме народни будители – майстори на словото.
Кулминацията на нашата еднодневна екскурзия бе на 30 км от морската ни столица, в Историческия парк, който се намира в с. Неофит Рилски. Като пътешественици във времето пред нас в хронологичен ред оживяха епохите в земите ни от древността до днес: Халколит и Неолит, Античност, Средновековие и се докоснахме  до бита и културата на народите, населявали българските предели. Видяхме единствения в света възстановен тракийски дворец, влязохме в мистиката на тракийските гробници. Имахме възможността да опознаем вярванията на славяните и да изпитаме величието на българските войни във възстановка на обучения в древни бойни умения, демонстрации с хищни птици, стрелба с лък и конна езда.
И така, чрез вълнуващите гледки и зрелищните демонстрации пред нас, чрез атрактивни снимки и сувенири, съхранихме завинаги спомена за  историческите епохи и забележителните културни места по българските земи. Оттам – позитивните  усещания и придобитите знания от цялостния проект, в който участвахме.