Международно състезание Young Car Mechanic

 
В периода от 23 до 25 юни 2023 г. в град Гьор, Унгария се проведе международното състезание Young Car Mechanic организирано от Inter Cars S.A. В състезанието взеха участие 10 ученици – младежи до 21 годишна възраст представители от Р България, Гърция, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Хърватска, най-добрите млади механици победители от националните състезания на съответната страна.
Представител на Р България, участник в международното състезание Young Car Mechanic, беше победителят в индивидуалното класиране за автомонтьори от Националния кръг на състезанието „Най-добър млад автомонтьор и водач на МПС”– Тиодор Скорчелиев, ученик от Професионална гимназия по механотехника „Владимир Комаров“, гр. Силистра под ръководството на учителя си инж. Георги Стоянов.
Задачите за финала бяха подготвени от световните производители на части и консумативи за автомобили – Bosch, Continental, Elring, Febi, Mann+Hummel, Meyle, Schaeffler, Shell, Valeo, Varta и ZF Aftermarket.
С постигнати 517 от максимални 550 точки, участникът от Унгария – Бенце Танцош, спечели първото място и правото на своята страна през следващата година отново да бъде домакин на международния финал на състезанието. На второ и трето място с равен брой точки – по 506 се класираха съответно представителите на Полша и Литва, като само разликата във времената на изпълнение на задачите определи разпределението на местата.
С резултат от 504 точки нашият състезател зае четвърто място в крайното класиране, следван от представителя на Гърция с 493 точки. Връчената от Schаeffler специална награда на Тиодор за състезател с най-добро представяне при изпълнение на подготвената от Schаeffler задача показва, че в страната ни има добро ниво на подготовка както и качествени кадри, и специалисти в областта на транспорта.