ДУМИ НА ДИРЕКТОРА ПО ПОВОД ПАТРОННИЯ ПРАЗНИК НА ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО МЕХАНОТЕХНИКА „ВЛАДИМИР КОМАРОВ“, гр. Силистра

ДУМИ НА ДИРЕКТОРА
ПО ПОВОД ПАТРОННИЯ ПРАЗНИК НА ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО МЕХАНОТЕХНИКА „ВЛАДИМИР КОМАРОВ“, гр. Силистра
 
   Скъпи ученици, уважаеми учители, служители, родители, гости,
Добре дошли на нашия празник, който за нас винаги е бил вдъхновение за утрешния ден. Вече за 61- ви път се убеждаваме, че бeзкористният звезден подвиг на Комаров винаги ще ни води напред.
   Пъстри бяха дните от 60- та годишнина на гимназията до този ден- имаше много хубави дни и много трудни дни имаше, но днес ние отново сме тук и това доказва, че успешно сме преодоляли трудностите. Вложили сме усилия и сме постигнали резултати, които ни радват: класация в националната олимпиада по информационни технологии,  участие в националната олимпиада по гражданско образование, участие в националното състезание „Мога и зная как“. На основание на участието си в това състезание вече и 4- та участници: Радослав Георгиев, Алекс Стоянов, Теодор Трифонов и Теодор Петров,  са приети във Варненския технически университет. Участие имаме и във фотоконкурса „Светът, който носи усмивки“, с фотографиите под надслов „Дойдох, видях и се усмихнах“ и „Спокойствие с усмивка“,  които доказват Вашия фин усет към детайла и светоусещане към природата.
   За много от състезанията предстои участие в следващ кръг. Ние- ръководството на училището и всички учители, вярваме, че Вие ще се представите както винаги отлично и по време на регионалния и областния кръг в Националното състезание по БДП, както и  в Националното състезание „Най- добър млад автомонтьор и водач на МПС“. Стискаме Ви палци, състезатели!
   С участието си в литературния конкурс доказахте, че духът на българина е неугасим в душите Ви, а това означава, че Вие сте достойни наследници на нашите славни предци! Други от Вас запяха и понесли този дух влетяха в училище, за да ни кажат „С песен живеем!“
   А на Вас, зрелостници,  казваме: „Не спирайте в подготовката за ДЗИ- БЕЛ и ЗДИППК!“ В живота има много изпити, но малко от тях са с такава определяща бъдещето Ви стойност! Не спирайте да се трудите! Работете над себе си непрестанно! Ние не сме тук, на тази земя, за да вършим лесните неща, ние сме тук,  за да вършим трудните за нас неща и да направим невъзможното възможно! Това е условието, което ще даде шанс на потенциала Ви и точно това е условието, което ще Ви подкрепи по време на изпита. Училище „Комаров“ вярва във Вас! Нека всички оценки са положителни! И нека това Ви даде шанса да поемете по желания от Вас път, към мечтаната от Вас професия и успешна реализация!
   Скъпи ученици, изучавайте науките, усъвършенствайте уменията на ръцете си, но в сърцата си дръжте приказките, които майките са Ви разказвали, а в мислите си-  знанието за източника на успеха, както се разказва в тази малка притча:
„Един младеж сънувал, че е в магазина на Господ и решил да си купи всичко, което душа му иска. На въпроса на Господ: „Какво желаете?“, младежът без много да мисли занареждал: „Живот, любов, радост, щастие, късмет, успех, пари! Имате ли ги?“ Господ кимнал утвърдително, усмихнал се и влязъл в склада на магазина. След малко се върнал и подал на младежа една малка сива кутийка. Когато момчето я отворило и видяло, че  там лежали само седем малки семенца, то вдигнало въпросителен поглед към Господ. А Той благо се усмихнал и казал: „Нима ти не знаеше, че при мен се продават само семенцата на това, което искаш?! Ще имаш всичко, което пожела, но ти сам трябва да посееш семенцата!“
   Сега е март. Пролетта вече напомня за себе си. А Вие помнете, че е време да засеете семената на всичко онова, което жадувате! Нека да е пролет!
   Да е честит празникът на всички!
 
 
ТАТЯНА КИНДЖАКОВА
Директор на ПГМТ „Владимир Комаров“, гр. Силистра