Деня на Европа

Честит празник, Европа!
                Всяка година, на  9 май, обществеността  отбелязва Деня на Европа, както и победата над хитлерофашизма, и с това – края на най-голямата и унищожителна война – Втората световна.
                През 1985 година ръководителите на страните от Европейския съюз, на свое заседание в Милано, решават 9 май да бъде честван като Ден на Европа. Тази дата става символ на Обединена Европа наред със синьото знаме със златни звезди, „Одата на радостта“ от Деветата симфония на Бетовен по текст на Фридрих Шилер и единната валута (еврото).
                ПГМТ „Владимир Комаров“ също отбеляза този паметен ден с различни инициативи. С гордост, че са  част от многообразието на Европа, комаровци  нарисуваха европейски флагове, изработиха   презентации  и постери за европейските ценности.
                През целия ден  се забавляваха  с образователни игри, всяка от които бе насочена  към различен аспект от европейската култура.  Участниците бяха предизвикани да идентифицират културни забележителности; да разпознаят популярни танци и музикални жанрове от различни европейски региони, включително фламенко, сиртаки, хоро, шансон и фадо; да кажат любими фрази на различни европейски езици и дори да напишат кратка история за престоя си в Португалия по време на професионалната си практика  по програма „Еразъм+“.
                На днешния ден комаровци  имаха  възможност  да се докоснат  до красотата и многообразието на европейската култура.